Filmer, tv-serier, dokumentärer m.m.

Tre tv-serier inför vintern

9th November 2016

Hej!

På tal om att vara hemma och mysa i snörusket tänkte jag tipsa om tre tv-serier som jag kollat in/håller på och går igenom för närvarande. Jag sätter ingen spoilervarning på detta då jag inte kommer att beskriva handlingen i de olika serierna speciellt ingående, men om en absolut inte vill veta någonting om vad som händer är det kanske bäst att sluta läsa här.

 

6358597405136291881279957901_winter-wonderland

 

 

1. Westworld (2016-)
HBO:s nya storsatsning som är baserad på en film från 70-talet med samma namn. Westworld utspelar sig i en inte alltför avlägsen framtid där rika gäster betalar stora summor för att hänga i en simulerad vilda västern-miljö där de tillåts göra vad de vill med robot-invånarna som nöjesparksföretaget placerat där. I sann HBO-anda är det våld, blod och naket i mängder (Game of Thrones-fans vet vad jag talar om) och stundtals blir jag alldeles matt av den grymhet som drabbar robotarna till följd av de rika personernas nyckfulla lustar.

För er som sett den svenska serien Äkta Människor, om just humanoida robotar som används i var mans hem för olika tjänster, så tycker jag att denna serie påminner mycket om den. Människorna betraktar sig som överlägsna robotarna och hänvisar till att de inte har några känslor och inget riktigt medvetande – tills något går fel i programmeringen och robotarna börjar ta kontrollen över sina egna liv. Många tankar kring etik och moral väcks, såväl som vad ett medvetande egentligen är och varför somliga skulle vara mer värda än andra.

 

 


+ Anthony Hopkins är mästerlig som mr mad scientist nere i labbet

 

 

2. Black Mirror (2011-)
Netflix tog över den tidigare brittiska serien Black Mirror och klämde fram säsong 3, vilket jag först var lite skeptisk till. Även om jag inte riktigt tyckte att Netflix’s version kom upp i samma nivåer som originalserien (som verkligen fångade mig redan från början och stannar kvar än idag) var den ändå mycket spännande och djupt tankeväckande – vilket trots allt är hela premissen med Black Mirror.

Black Mirror speglar, som namnet antyder, en mörk version av vår värld (som att den inte redan var tillräckligt mörk?) där fenomen vi alla känner till, som exempelvis vår besatthet av likes och uppmärksamhet på sociala medier, tas till extrema höjder för att påvisa eventuella konsekvenser av en teknologi i ständig utveckling. Alla avsnitten i Black Mirror är fristående och en “regel” är att de aldrig slutar lyckligt (förutom ett enda avsnitt), vilket är den största anledningen till att den stannar kvar i en långt efter att en sett klart avsnittet.

 

 


 

 

3. The Fall (2013-2016)

Jag trodde att den tredje och sista säsongen av The Fall skulle komma lite senare under detta år, men till min stora förvåning (och glädje) hade alla avsnitt redan släppts och det var bara för mig att börja kolla. I denna serie får vi följa detektiv Stella Gibson (spelad av Gillian Anderson som många kanske känner igen från X-Files) som tar upp jakten på en sadistisk kvinnomördare vid namn Paul Spector.

Jag skrev en del om The Fall på min förra blogg då jag började kolla på serien och blev alldeles frälst. Det är ingen vanlig deckarserie, åtminstone inte för mig. För det första är karaktären Stella helt fantastisk och en stor feministisk förebild för mig, i och med hennes ständiga ifrågasättande av männen och maskulinitetsnormerna omkring henne i den väldigt mansdominerad bransch hon jobbar inom. Hon är så smart, cool och stark och jag bara älskar allt hon gör. För det andra är handlingen extremt spännande och vi får följa både Stellas och mördaren Pauls perspektiv under berättelsen vilket innebär att storyn får ett alldeles speciellt djup.

 

 


                                                                                          <33333

 

 

Så! Det var några serier att mysa ner sig med i snöstormen ifall en känner för det. Alla tre är som ni säkert förstår ganska våldsamma och inget för the faint of heart (som jag själv…), men om en ändå gillar spänning och vill få sig några tankeställare skulle jag rekommendera dem. Själv ska jag nog klämma ett avsnitt av The Fall bara för det.

Pusshej

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply