Allmänt Socionom

Måndagsbetraktelser

28th November 2016

 

Hallååå.

 

Måndagen är (nästan) över och tur är väl det. Höll på att somna på tunnelbanan hem och har emellanåt känt mig lite halvborta under arbetsdagen, även om det trots allt känns helt okej att vara tillbaka på skolan igen efter helgen. Jullovet närmar sig och det märks bland eleverna: för många sviktar motivationen och det är svårt att finna de där sista krafterna till att skriva proven och inlämningsuppgifterna som behövs för terminens betyg. En känsla som jag känner igen så väl från min egen skolgång – och speciellt universitetet…

 

 

glad att en slipper det för stunden i alla fall

 

 

Idag har jag haft ännu en s.k. life skills-lektion med en halvklass i åttan (checkar av mitt sexualkunskapsprogram på löpande band och kommer hinna alla 150 elever innan jullovet är här vilket känns skönt). Snackade sex i allmänhet och samtycke i synnerhet med gruppen som vanligt och trots att det alltid är samma material jag kör uppstår ofta nya funderingar och kidsen vrider och vänder på det för att tillverka alla möjliga olika scenarion: Vad händer om en person är full när den säger att den vill ha sex? Hur vet en om den vill på riktigt då? Vad händer om en ångrar sig efteråt? Vad gör en om en känner press att ha sex? Är det olagligt om jag som 16-åring har sex med någon som är 14? etc

 

Svarar så gott jag kan och skulle egentligen önska att vi hade ännu mer tid till ännu bredare diskussioner (är ju van vid 100-minuterspassen jag kör när jag är ute i klasser som RFSU-informatör), men det här får duga så länge. Har börjat planera lite smått att ha ett sorts tredelat program till våren, alltså en lektion om samtycke, en lektion om anatomi, STI och preventivmedel och en lektion om heteronormen och normer kring sexualitet i allmänhet. Skulle vilja köra det med niorna i så fall, de ska ju “vidare i livet” efter vårterminen och det blir sista chansen för dem. Dessutom har de inte fått ha några life skills-lektioner whatsoever vilket de verkar ganska missnöjda med, så vore bra att dra igång något.

 


 

Oh, well. Funderingar. Nu ska jag gå på yoga, passar på medan jag ännu har någon sorts ork kvar i kroppen.

Pusshej

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply