! VIKTIGT ! Feminism

“Hur skulle jag kunna veta att hon inte ville om jag inte provade?”

6th February 2017

 

Todeloo.

 

När jag kollade Facebook imorse var det här vad som mötte mig.

 

Screenshot från SVT. Länk för att se filmen.

 

Då har alltså en snubbe i bandet Albatraoz mitt under en spelning greppat tag om en tjejs huvud och tryckt hennes huvud mot sitt skrev. Han fick en möjlighet att ursäkta sig efter spelningen och förklaringen till eländet blev då “jag fick feeling”, “ni tjejer kan aldrig förstå den feelingen”, “jag gick in i en roll”. Och sist och slutligen, “hur skulle jag kunna veta att hon inte ville om jag inte provade?”. Låter det bekant?

 

Tänker att det här är ett prima exempel på den våldtäktskultur vi som bekant lever i och som visar sig i så många olika områden i samhället. Dudes får för sig att göra vad helst de känner för, kvinnan blir ett objekt, en sak utan några som helst egna tankar eller känslor. Och då kan en ju göra vad som helst eftersom en “fick feeling”. Bara titta på filmen, på snubbens järnhårda grepp om tjejens bakhuvud och hur han totalt skiter i att hon försöker vrida sig loss. Han var ju bara tvungen att prova om hon skulle uppskatta att bli utsatt för hans förnedrande handling.

 

Även om jag självklart tycker det är för jävligt att det ska behövas en film som bevismaterial så tänker jag ändå att det är så himla bra att händelseförloppet fångades på kamera. Låt folk få se den verklighet som en våldtäktskultur innebär: att exempelvis inte kunna åtnjuta en spelning utan att få sitt ansikte upptryckt i någon vidrig killes skrev, och att efteråt få höra “hur skulle jag kunna veta att hon inte ville om jag inte provade?” – ett totalt avsägande av det egna ansvaret. Det här synsättet är så inpräntat i många män att det blivit en självklarhet för dem och det är genom det som våldtäktskulturen växer sig stark.

 

I slutet av artikeln berättar tjejen som blivit utsatt om de reaktioner som filmklippet skapat. Hon säger: “90 procent är reaktioner från folk som stöttar mig. Men det är de elaka kommentarerna som fastnar. Vissa skriver att jag får skylla mig själv och att jag överdriver. Men det känns bra att folk får reda på vad som har hänt för att det är inte okej.“. Även det är en vanlig reaktion från omgivningen när vi lever i en våldtäktskultur: den som blivit utsatt får helt enkelt skylla sig själv. “Varför var du på spelningen? Varför stod du så långt fram? Då får du faktiskt skylla dig själv om killen vill trycka ditt ansikte mot sin kuk.” Eller den andra klassikern: “Du överdriver. Överreagerar. Det där var väl inte så farligt?”.

 

Som jag skrev tidigare: låter det bekant? För många i samhället är det så självklart att direkt ifrågasätta kvinnan som blivit utsatt, det blir en ansvarsförflyttning från den som skulden egentligen ligger på. Det är dags att konfronteras med den obehagliga sanningen och börja reflektera över sitt synsätt. Tänker vi automatiskt att skulden ligger på kvinnan eftersom det “bara är så” – eller kan det vara resultatet av hundratals år av kvinnoförtryck som är långt ifrån utraderat ur vårt så kallade ‘moderna samhälle’?

 

Pusshej

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply