Allmänt Filmer, tv-serier, dokumentärer m.m.

Serietips: Steven Universe (2013-)

27th February 2017

 

Todelihoo.

 

Första jobbdagen på sportlovet är avklarad och det har obviously varit extremt lugnt, när en skola som annars är fylld med nästan 1000 elever är tom så märks det. Precis som när det var höstlov kommer den här veckan bestå av chill-jobbande, alltså pyssla och planera inför kommande, mer händelserika dagar. Vi är en liten grupp som befinner oss på arbetsplatsen och unless något drastiskt sker så kommer den här veckan att flyta förbi stillsamt.

 

När en sorterat klart papper för dagen…

 I övrigt kan jag säga att jag är glad att Moonlight vann en Oscar för bästa film (trots att presentatörerna ropade upp fel film under galan lol). Såg den i helgen och tyckte att den var amaze, rekommenderar x1000. Såg även Manchester by the sea, som jag också gillade. Båda filmerna är långsamma så den som är ute efter fart och fläkt kommer kanske bli lite uttråkad, men om en orkar kolla så är det fantastiskt skådespel och väldigt gripande handling i båda filmerna.⇒ När jag ändå är inne på bra filmer så tänkte jag passa på och skriva om en serie som jag fäst mig vid otroligt mycket, nämligen Steven Universe (2013-). Jag sa att jag skulle skriva om denna serie förut och nu är det dags. Efter att jag och bae kollat klart Gravity Falls (som jag skrivit om tidigare, här) fick jag en sorgsen abstinens efter flera awesome tecknade serier. En vän hade tipsat om S.U, men efter det första avsnittet var jag inte fångad. Vännen sa dock att jag måste ge serien en chans och se åtminstone ett par avsnitt till, så jag och bae klämde oss vidare genom säsong 1 och snart var vi helt fast. SMÅ SPOILERS KAN FÖREKOMMA!


Steven Universe berör mig på ett sätt som verkligen känns i hjärtat. Serien kretsar kring pojken Steven som är hälften människa (på sin pappas sida) och hälften “gem”, alltså en slags kristallvarelse som egentligen kommer från en helt annan värld. Stevens mamma Rose var en sådan här gem, men för att hon skulle kunna föda Steven var hon tvungen att försvinna (dö?) själv. Detta tema återkommer många gånger under seriens lopp, inte minst då kristallen Pearl var kär i Rose och brottas med att vilja ta hand om Steven samtidigt som han är orsaken att hennes stora kärlek inte existerar längre (svårt att hålla tårarna borta i de avsnitten!!).Allt eftersom serien fortsätter får vi veta mer och mer om karaktärerna, dels Pearl som jag nämnde, men även Amethyst och Garnet. Amethyst och Pearl hamnar ofta i duster eftersom den senare är väldigt ordningssam och kontrollerad, medan den förstnämnda lät spårar ur och beter sig lite som en stökig tonåring. Avsnitten då vi får veta mer om Amethysts historia och hennes sviktande självkänsla berör mig också väldigt starkt. Faktum är att alla karaktärerna i serien är otroligt genomtänkta och djupa, alla har en bakgrundshistoria och en personlighet och jag bryr mig verkligen om dem och vill veta vad som ska hända. Dessutom är serien oerhört vackert ritad och har ett fantastiskt soundtrack där karaktärerna ibland själva sjunger.


Ett annat viktigt tema i serien är samtycke. Kristallerna, och Steven som är halvkristall, kan nämligen förenas med varandra och bilda en s.k. “fusion”, då de i par eller flera sammanslår sina krafter, utseenden och personligheter för att skapa en gemensam varelse. En viktig ingrediens som krävs för att en fusion ska bli bra är att deltagarna vill vara med på det och frivilligt deltar i fusionen, samt kan avbryta den när de vill. Vi får se ett exempel på när en fusion utan godkännande från en av deltagarna sker och vad de förödande konsekvenserna blir. Jag tycker det är en fantastisk parallell till hur ofantligt viktigt och fundamentalt samtycke är när det kommer till sex, och det är demonstrerat på att sätt som både barn och vuxna som kollar på serien kan förstå och ta till sig. 

 

 Så. Steven Universe ligger mig varmt om hjärtat trots att jag var lite skeptisk i början, och jag och bae väntar ivrigt på nya avsnitt. Under tiden kan vi åtminstone glädja oss åt att det kommit nya avsnitt av Adventure Time!

Pusshej

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply