Filmer, tv-serier, dokumentärer m.m.

Filmtips: The Handmaiden (2016)

8th June 2017

 

Todelihoo.

 

För några veckor sedan tipsade jag om tv-serien The handmaid’s tale, och nu vill jag tipsa om en film med ett nästan identiskt namn men helt annorlunda handling. Filmen är The Handmaiden (2016), en sydkoreansk erotisk, psykologisk thriller. Detta var en av de absolut bästa filmer jag någonsin sett och därför måste jag skriva om den omedelbums.

 

Filmen, som är baserad på en engelsk bok kallad Fingersmith, utspelar sig i Sydkorea och Japan strax före andra världskriget. Den unga ficktjuven Sook-Hee ska delta i bedragaren Count Fujiwaras plan att gifta sig med en rik arvtagerska kallad Lady Hideko för att på så vis ärva hennes förmögenhet. Sook-Hee och Fujiwara reser till arvtagerskans enorma hus där hon bor med sin extremt obehagliga farbror och Sook-Hee går in i rollen som hennes piga (eller handmaiden).

 

Hon påbörjar planen att få Lady Hideko att vilja gifta sig med Fujiwara, så att de sedan kan låsa in Hideko på ett dårhus och dela på arvet. Någonstans under planens gång börjar Sook-Hee och Hideko fatta tycke för varandra och Sook-Hee funderar på om hon verkligen vill lura kvinnan hon plötsligt har känslor för.

 

 

 

 

För det första: Vilket foto. Amazing miljöer, vackra landskap, det mystiska huset Hideko bor i som är en blandning av japansk och engelsk arkitektur etc. För det andra: musiken. Så otroligt vacker och stämningsfull. För det tredje: Skådespelarna. Helt perfekta i sina roller. Och vilken handling. Regissören, som även regisserat mästerverket Oldboy, har verkligen gjort ett fenomenalt jobb med att förvandla boken till film. Jag som annars ganska ofta kan börja pilla på mobilen om jag blir uttråkad under en film kollade inte bort för en sekund, jag var helt enkelt tvungen att veta vad som skulle hända.

 

Nedan följer spoilers, så vill du ej veta något mer om filmen utan istället se den själv först bör du sluta läsa här. Men kom i såna fall ihåg att läsa Parents Guide på imdb först om du, som jag, är faint of heart och kan bli rädd över att se vissa saker.

 

 

 

 

Alltså. Bland allt det andra så var det jag älskade mest med filmen det otroligt starka bandet som tjuven Sook-Hee och den rika arvtagerskan Hideko fick till varandra. De kommer från olika samhällsklasser men styrs båda av män i sin närhet som talar om för dem vad de ska göra och bara behandlar dem som brickor i sitt eget spel, och de vet båda hur det är att få utstå lidande på grund av det. Det var en sån tydlig skildring av kvinnors kraft och förmåga att hålla ihop i ett regelrätt patriarkat.

 

Skådespelarna gjorde ett strålande jobb med att förmedla just det bandet som kvinnorna formar, hur de lär sig mer om varandra och så småningom blir romantiskt och sexuellt involverade. Den första sexakten mellan dem var som tagen ur den franska filmen Blå är den varmaste färgen och fylld till bredden av känslor, passion och erotik. Slutscenen, då de äntligen får varandra utan att behöva oroa sig för att någon av de forna plågoandarna ska hitta dem igen, var ännu mer intensiv och avslutade den 2.5 timmar (!) långa filmen perfekt.

 

Sen älskar jag ju i allmänhet filmer av det här slaget, thrillers med många twists and turns där en stundtals inte riktigt vet vem en kan lita på och vem som försöker lura vem. Jag vet att jag tyckt om en film när jag måste läsa om handlingen efteråt för att verkligen vara säker på att jag hängt med på allting som hände och att jag förstått det rätt, och så var det med denna. Är det Sook-Hee och Fujiwara som lurar Hideko för hennes pengar, eller är det Hideko och Fujiwara som lurar Sook-Hee för att kunna sno hennes identitet? Eller är det något helt annat på gång? Som sagt – jag satt på helspänn hela tiden och älskade denna rulle.

 

Enda negativa jag har att säga är att det förekom en tortyrscen i slutet som jag inte kunde kolla på (därav min hänvisning till att alltid checka Parents Guide först). Fick stänga av ljudet och se bort för jag kan som bekant inte kolla på sånt, men när det väl var över kunde jag njuta av filmen igen. Och jag rekommenderar den fortfarande!

 

 

 

 

Nu ska jag sova. Imorgon är det finally avslutning på skolan och sommarloooov.

 

Pusshej

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply