Skolkurator Socionom

Back to business

30th August 2017

 

Todelihooo.

 

Jag tänkte att jag skulle skriva några rader även om det inte hänt sådär speciellt många överväldigande saker under de dagar som passerat sedan senast, men det är mest för att jag tycker om att hålla igång skrivandet och inte vill att det ska uppstå långa luckor emellan. Det är också bra för mig att recappa en del om vad jag gör på jobbet så att jag får en överblick över vad som faktiskt hänt den här veckan.

 

Såhär långt har veckan ändå varit fairly händelserik, och då är vi bara genom hälften av den. Jag håller på och presenterar mig för eleverna för fullt, det är sexton stycken (!) klasser i högstadiedelen av skolan så det tar lite tid. Förra året gjorde jag en snabb liten övning med dem då jag läste upp olika påståenden om vad en skolkurator gör – eller inte gör – och lät dem göra tummen upp för sant och tummen ner för falskt, och i år kör jag på samma sak fast med nya påståenden istället. Det är viktigt att se hur mycket de har koll på, och så får de förhoppningsvis en lite tydligare bild av vem jag är.

 

Påståendena kan handla om huruvida jag bara sitter och har samtal hela dagarna (falskt: jag jobbar mycket tillsammans med andra vuxna runt eleverna, som föräldrar, BUP, soc och liknande + har s.k. life skills-lektioner), om man får prata om vad man vill med kuratorn (sant: fast det ska ju förslagsvis vara något där jag kan hjälpa eller stötta) och om jag får berätta vidare det som sägs till mig (sant och falskt). Vid det sistnämnda påståendet tar jag upp tystnadsplikt vs. anmälningsskyldighet, något som rätt många ändå har koll på – speciellt de som gör det ganska tydligt inför de andra att de varit i kontakt med exempelvis socialtjänsten förut.

 

Annars känner jag mina kids ganska bra efter ett år på skolan, och de känner mig. De som nu blivit nior tycker jag väldigt mycket om eftersom de är en schysst “årgång” och vi hade bra lektioner tillsammans om sex och samtycke förut. Dessutom ska det bli intressant att se hur de nya åttorna är efter det stundtals ganska turbulenta året som sjuor. De som nu är sjuor har jag inte exakt lika stor koll på eftersom de kommer från mellanstadiedelen av skolan och därmed inte innefattats av mitt kuratorsområde förrän nu, men några känner jag sen tidigare och en del nya har också börjat söka sig till mig redan nu. Och det var efter min lilla sant eller falskt-övning, vilket visar hur bra det är att göra sig sedd redan i början av läsåret! 🙂

 

 

Som jag skrivit förut blir det nog ett intressant år. Jag tycker bitarna börjar falla på plats mer och mer och vi i elevhälsoteamet jobbar bra ihop. Vi har en del personer som ska komma och besöka skolan nu i höst och föreläsa om olika saker så det måste jag fixa, se till att allting klaffar och att alla vet vad som ska hända, och när. Det är dock kul med mer ansvar, jag får step up lite och göra fler grejer. Jag kommer kanske inte säga samma sak i vinter när det är skitkallt och mörkt om morgnarna, men just nu tycker jag ändå om att stiga upp tidigt och köra igång med arbetsdagen. Det känns som att det här är mitt place to be just nu.

 

Nu är det dags för kvällsdusch och lite playstationspelande as usual.

 

Pusshej

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply