Skolkurator Socionom

Kuratorsliv

31st August 2017

 

Todelihoo.

 

Idag fick jag en påminnelse om hur det kan vara på jobbet som skolkurator när det brakar loss och saker inte riktigt blir som en tänkt sig. Jag brukar ha ett ganska tydligt schema över saker jag ska göra under en arbetsdag, typ elever jag ska träffa, föräldrar jag ska ringa, möten jag ska ha och så vidare. Ett sådant schema hade jag idag också, men det var dessvärre många punkter som fick skjutas upp eftersom oförutsedda saker hände på löpande band under dagens gång.

 

Jag har haft många elevsamtal av varierande sort idag och de flesta skedde oplanerat, dels genom att jag randomly hittade några elever i korridoren som jag tog med till mig eftersom jag såg att läget inte var helt toppen, och dels genom att några andra personer befann sig utanför min dörr när jag öppnade den efter ett avslutat möte – vilket skedde två gånger i rad och därmed gjorde att jag fick hoppa från ett ärende till ett annat utan paus. Det fick mig att minnas hur det var under de mest stressiga perioderna förra året, och jag hade inte trott att det skulle bli så redan under den andra skolveckan på läsåret.

 

I dessa lägen är jag dock väldigt glad över att jag vid det här laget känner ungdomarna rätt bra och vet ungefär hur de fungerar och vad som hänt i deras liv, det ger en ju minst sagt ett försprång när det kommer till att hjälpa dem. Jag är också glad över att de känner en sån tillit att de faktiskt kommer till mig när något är knas, det är ju det jag tjatar om under mina presentationer i klasserna som jag gör just nu (“inget är för stort eller för smått” etc) och nu vet jag att någonting faktiskt sjunker in. Hurra!

 

 

För stunden håller jag på och kikar på några bloggar skrivna av vuxna personer med NPF (neuropsykiatriska diagnoser), har rätt många elever inom den kategorin och jag försöker lära mig så mycket som möjligt som kan vara till nytta i deras vardagsliv och under skoldagen. Alla är förstås olika och en kan inte förvänta sig att vissa grejer fungerar för en person bara för att de fungerat för en annan, men i det här läget så handlar det främst om att jag vill bygga upp min förståelse lite mer och försöka så gott det går att sätta mig in i andras situationer. Alltid ger det något.

 

Hoppas allt är bra med er.

 

Pusshej

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply