Allmänt

Året som gick

30th December 2017

 

Todelihoo.

 

Det här året går mot sitt slut och för att vara ärlig längtar jag mest till att det ska vara över så att det kan bli 2018 någon gång, ty som jag skrivit förut är det många roliga grejer som händer då. Tycker 2017 har gått ruskigt fort, känns som att det nyligen började och nu är det redan slut. Allra konstigast känns att det redan är ett helt år sedan jag och min familj var i USA för att hälsa på våra vänner där + turista i New York. Det är verkligen som folk säger: ju äldre en blir, desto snabbare går tiden…

 

MEN! Varför deppa över det? Jag tänkte sammanställa någon sorts årskrönika för att se över vad jag egentligen gjort det här året. Kanske är det någon som bryr sig, kanske inte, men jag tänkte att det kunde vara lite intressant iallafall. Något måste en ju göra för att få tiden att gå så att det blir dags för fabulöst nyårsfirande någon gång :-))))

 

PS jag köpte den + en sexylicious spetsbody att ha under <3

 

Såhär såg mitt 2017 ut


Januari

 

Jag fick denglädjande… nyheten att jag skulle vara ensam kurator på skolan där jag jobbar eftersom den föregående kuratorn för junior school (åk 4-6) slutat och det skulle dröja månader innan den nya (som jag nu ÄLSKAR) kunde börja. Så förutom mina nästan 500 ungar på högstadiet fick jag hoppa in och vicka i mellanstadiet också = 950 kids sammanlagt. Var måttligt road över denna nödlösning, dels för att det obviously satte högre arbetsbelastning på mig men också för att jag inte kunde göra ett ordentligt, ingående jobb eftersom det är omöjligt med så många barn. Skit för alla, med andra ord. När min kuratorskollega finally började runt påsklovet var det uuuu heaven is a place on earth♪.

 

Annars så träffade jag en del folk utanför jobbet, genom exempelvis Vulvagruppen som jag var med i för att diskutera fittrelaterade grejer tillsammans med andra vulvabärare, lärde känna fina personer och hade det trevligt. Sen var jag också med i en intervjustudie för en C-uppsats på Stockholms universitet och lärde känna ett gäng brudar där som jag har kontakt med än idag, också mycket win. Dessutom gick jag en kurs i ACT (Acceptance and Commitment Therapy) och snöade in alltmer på att bli psykoterapeut. Funderar på att söka den s.k. Steg 1-utbildningen till nästa höst, men måste tänka på’re eftersom det är ett stort steg. Sist och slutligen fick jag svar från Bonnier angående mitt bokmanus med en del synpunkter, men än är jag långt ifrån nöjd med skiten och är i en stillastående period. Håhåjaja.


Februari

 

En ganska “meh” månad. Sportlov på skolan, mamma fyllde 60 så vi firade henne med en överraskningsmiddag på Berns med efterföljande show (The Book of Mormon), åkte till Finland en sväng som vanligt. Annars var allting ganska… intetsägande. Minns inget speciellt därifrån. Jobbade som ett as, I suppose.


Mars

 

Var ganska deppig, om jag minns det rätt. Hade en period när jag grinade rätt mycket och kände mig allmänt nere. Gick fortfarande på p-piller då så det kanske hade något med det att göra, eller så var det bara “vanlig” vårdeppighet. Var fortfarande ensam kurator på jobbet och stressad över det förstås, visste inte om jag skulle få fast tjänst och gick fortfarande på vikariat etc. Mycket ovisshet i livet. Isolerade mig ganska mycket från andra, var mest hemma med bae om helgerna och gejmade typ. Vi drack ingen alkohol på nästan två månader.

 

Fortsättningsvis angående jobbet så gjorde jag någonting outside the box för första gången i och med att jag följde med en elev till BUP-akuten vid Södersjukhuset. Var definitivt en erfarenhet, inte minst för att se hur det går till när folk skickas runt mellan olika vårdenheter och hur en faktiskt kan behöva kämpa och argumentera för att få hjälp. Sagda elev gick ut nian förra våren och var nyligen och hälsade på skolan igen, jag blev mycket glad över att se hen alive and kicking och att saker eventually började gå bättre i hens liv.


April

 

Frågade till slut hur det blir med min tjänst, ville de ha kvar mig eller skulle jag söka mig vidare? När jag fick svaret att de ville ha kvar mig fick jag samla ihop allt mitt mod och löneförhandla, något jag ej gjort förut eftersom jag haft jobb där en fått en viss lön och sedan fått nöja sig med det. Nu vågade jag ställa krav, redovisa för allting jag gjort (typ som varit ensam kurator i flera månader och gjort dubbelt jobb) och till slut fick jag lönen jag ville ha, yaaas. Kändes bra, blev lite vuxnare på köpet.

 

En vecka in i månaden skedde terrorattacken här i Stockholm. Jag var på jobbet, hade precis avslutat ett möte och skulle gå hem för dagen då min kuratorskollega berättade för mig vad som hänt. Vi satt kvar på jobbet och följde händelseförloppet via olika nyhetssajter och sen fick jag skjuts med en annan kollega till Hornstull. Promenerade den sista vägen hem till Fruängen, vilket tog en timme och skedde tillsammans med tusentals andra människor som promenerade som ett enda långt lämmeltåg längs med motorvägen. Surrealistiskt att det hände.

 

Mot slutet av månaden började jag må bättre psykiskt och tog mig så slutligen ur den där mystiska vårdeppigheten som verkar hållit på ganska länge. Firade påsk med släkten i Finland, funderade på att plugga till hösten. Slutade isolera mig hemma, träffade folk och tatuerade mig för tionde gången (eller elfte? Har tappat räkningen). Gjorde mig fin och gick ut med kompisar för första gången på månader (ej varit ute och dansat sen typ nyårsafton??) och hade SÅ jävla roligt. Flängde runt på Strand till stängning, dansade till 90talsmusik i flera timmar och återvände äntligen till livet. Minns det här som någon sorts positiv vändning i livet. Och på Valborg, dessutom!

 

Kvällen då allting vände ~~~


Maj

Kontraktet på min och baes lägenhet gick ut och vi flyttade till en annan andrahandslägenhet i Fruängen, vilket var en bra mycket vackrare lägenhet men med galen hyra  – fast vad ska en göra om en vill ha tak över huvudet i Stockholm? Det gjorde inte så mycket, för i takt med att vädret blev varmare och det blev ljusare utomhus blev jag allt gladare och piggare. Minns att jag reflekterade över att vintermånaderna passerat som i ett töcken, vad gjorde jag ens då? Faktiskt ingen aning.

 

Träffade folk efter jobbet istället för att bara gå hem och däcka, var ute ganska mycket, åkte till Uppsala som jag inte varit i på typ ett halvår (tror seriöst det var så länge) och träffade en god vän som jag försakat alltför länge, gick på burleskklubb i Stockholm, gjorde premiär på Mosebacketerassen och även Trädgården på en och samma helg och hade SÅ kul. Kände mig äntligen som mitt gamla vanliga utåtriktade jag och vinterns deppande var borta. Det blev supervarmt ute och jag var och badade med flera kompisar vid Vinterviken. Sommaren hade officiellt kommit.

 

 


Juni

 

Sommarlovet närmade sig. Jag hade stress-och-ångest-snack med alla elever i åk 8 (vilket ironiskt gav mig stress och ångest själv eftersom jag hade så mycket att förbereda och fixa inför det) samt sexualkunskap med sjuorna. Sen blev det äntligen sommarlov och jag gick på min 1.5 månad långa ledighet, FUCKING FINALLY. Var helt slut. Fick presenter och blommor av kids och föräldrar på avslutningen och kände att jag trots allt gjort ett bra jobb mitt första år som kurator – vilket också kändes bra eftersom det också skulle komma att bli mitt första fasta jobb.

 

Det var varmt som fään och jag cyklade mycket eftersom mina päron fortfarande bodde vid Odenplan då. Såg Håkan på stadion några dagar senare och det åskade och regnade utav ba helvete, men hade kul ändå. Det var ju sommar och livet hade återvänt. Bjöd hem polare, gick ut på Slakthuset och allt kändes bäst. Åkte till Finland för att fira midsommar. Det var kallt och ruggigt most of the time (som en ganska stor del av sommaren sen?), men det var ändå mysigt att vara ute i skärgården och åka båt.

 


Juli

Jag åkte till Amsterdam ensam eftersom jag hade så mycket ledig tid. Älskade stan, alla var så trevliga och jag kände mig aldrig otrygg eller något. Vandrade omkring och kollade in museum, åkte båt på kanalerna, gick ut och drack öl för mig själv om kvällarna. Kände mig ganska tuff som åkte ensam, även om det bara var en halv vecka, haha. När jag kom hem åkte jag till Uppsala och firade boo som fyllde 25, hade riktigt kul och fick äntligen återse många gamla vänner som jag ej sett på flera månader. Försonades även med en annan gammal vän som jag ej pratat med på ett helt år, kändes viktigt.

 

Kom in på masterprogrammet i sexologi vilket varit min framtida dröm länge, men tackade nej pga jag inte orkade plugga till en master nere i Malmö medan jag jobbar heltid i Stockholm. Plugget finns kvar, det var bara inte rätt tid just nu. Åkte till Finland igen en sväng i mitten av månaden för att delta i mina föräldrars gemensamma 50 + 60årskalas och hade även otroligt kul där, festade halva natten med mina vänner där. Under den sista veckan åkte jag och boo till Zakynthos och det var första gången jag var i Grekland, fick äntligen den där 30gradiga värmen en längtat efter så länge och hade en fantastisk semester med många nya upplevelser. Sommaren blev i allmänhet oerhört lyckad.

 


Augusti

Skolan drog igång igen, men jag kände mig utvilad och redo. Det blev en hel del festande i och med Pride, hade en vild kväll på Trädgården där alla var tokfulla, AW/Kickoff på Mosebacke med jobbet och dessutom kräftskiva. Funderade en del på min alkoholkonsumtion och tog en vit månad igen. Kom in i jobbet igen rätt snabbt och kände att jag trivs och gjorde rätt som valde att stanna och jobba.


September

 

Hösten kom. Jobbet rullade på med buller och bång, blev knappast någon mjukstart där. Gick med i studiecirkeln Mensen som en vän anordnade och lärde känna en massa fina personer, hade jättekul under de fem träffarna. Träffade i allmänhet ganska mycket gamla kompisar, som t.ex. när jag gick och såg IT på bio med en killkompis. Tatuerade mig återigen. Var i Uppsala och träffade mina gamla vänner igen, träffade en holländare som jag blev kompis med och vi började gå på museum tillsammans i Stockholm.

 


Oktober

Min födelsedagsmånad! Och inte vilken födelsedag som helst, nu var det till slut dags för 25-årsdagen. Jag var fett taggad på att fylla halvvägs till 30 och gjorde en stor grej av det, både för att det var 25 år men också för att jag inte firade så mycket förra året när jag fyllde 24. Blev firad av mina kollegor på jobbet och hade fest här i Stockholm, och sedan ännu en till i Uppsala. Uppsalafesten, som även hade Halloweentema, blev också ett kärt återseende för mig och många vänner jag ej sett på länge. Fick så fina presenter, hade ett lyckat musikquiz och älskade kvällen.

 

#MeToo brakade loss och jag deltog i likhet med tusentals andra kvinnor i uppropet. Hade sexualkunskap med mina kära nior på skolan och många frågor kring hashtaggen kom upp, såväl som frågor om sexuella övergrepp, våldtäkt och samtycke i allmänhet. Diskuterade för fullt med kidsen och hade riktigt bra lektioner. I övrigt såg jag teatern Under är jag bar på Södra teatern och relaterade x1000. Lyssnade på Sveriges radios symfoniorkester i Berwaldhallen som spelade tv-spelsmusik, oerhört mäktigt.

 


November

 

Fick reda på the glorious news att jag och bae fått förstahandskontrakt på en lägenhet här i Fruängen. Äntligen slut på ashöga hyror och flyttande hit och dit, äntligen ska vi få vårt alldeles egna boende till en normal kostnad. Och dessutom en trea! Har jag nämnt att jag längtar with the power of a thousand suns till att flytta dit? :-))

 

I övrigt hängde jag mycket med mina kollegor på jobbet, bl.a. den nya skolsköterskan som är i min ålder, och bondade mycket med mitt elevhälsoteam, som ju gör mitt jobb så mycket roligare. Vi har en väldigt bra dynamik. Åkte också till Uppsala och firade en gammal vän vilket var jätteroligt, hade saknat en riktig partykväll i Uppsala och det fick jag definitivt vilket jag tycker att den något suddiga bilden här nedanför får demonstrera.

 


December

Där är vi nu, obviously. Avslutade mitt sexualkunskapsprojekt med niorna vilket kändes skönt, har varit kul och givande men också mycket energikrävande. Förhoppningsvis får de med sig det viktigaste: att bra-känslan, samtycke och ömsesidighet är grundpelarna i sex. Blev helt obsessed av serien The Knick och hoppas alla kan kolla in den asap. Och som ni redan vet har jag precis haft ett jättemysigt och fint julfirande i Finland som vanligt och sitter som sagt och väntar på nyår nu. 2017 har varit intressant på många sätt, men det får gärna ta slut nu.


 

Så det var den årskrönikan, det. Jag reflekterar över året som varit och har lagt märke till en del grejer, bl.a. att jag var ganska deppig under vintermånaderna januari – mars. Om jag inte missminner mig har det ofta varit så för mig under just de månaderna (fan, är det inte så för alla i det här landet?) och det är väl inte så konstigt egentligen. Många faktorer spelade också in, som jag redan skrev var jag stressad på jobbet, käkade p-piller etc. Har även haft en alkoholfri period två gånger under detta år, både då under vintern och sen en gång i höstas. Detta för att ta kontrollen över min alkoholkonsumtion eftersom jag kan ha ganska svårt att sluta dricka när jag väl är igång. Känns bra att veta att jag klarar av att sluta om jag vill.

 

I övrigt känns det som att ganska mycket har hänt under det här året. Har rest en del, ensam för första gången bl.a.,  fått min första fasta tjänst på heltid + fått förstahandskontrakt på en lägenhet, tackat nej till sexologprogrammet och börjat fundera på att plugga till psykoterapeut istället. Lärt känna en massa nytt folk, försonats med gamla vänner och återupptagit kontakten med många polare i Uppsala som jag tidigare inte pratat med på länge. Varit deppig, men kommit tillbaka igen.

Jag hoppas 2018 blir riktigt spännande och att något exotiskt händer. Hoppas ni har haft ett bra år också.

Pusshej

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply