Resor

En tripp till Budapest! 🇭đŸ‡ș

10th August 2019

Todelihoo!Nu Àr det verkligen pÄ tiden att jag uppdaterar igen. I förra inlÀgget skrev jag ju att jag skulle berÀtta lite om Budapest-resan i nÄgot skede och med tanke pÄ att det snart Àr en mÄnad sedan jag och bae Äkte dit Àr det definitivt dags nu.SÄ! I mitten av juli var som sagt jag och bae i Oslo för att fira vÄr 5-Ärsdag. Efter fyra fina dagar flög vi dÀrifrÄn ner till Ungern för att möta upp ett par kompisar i Budapest. Varken jag eller bae hade varit i Budapest tidigare och Àven fast vi lÀst pÄ om staden innan (samt sett mÄnga kompisars bilder dÀrifrÄn) sÄ blev vi rÀtt förvÄnade över hur vacker staden faktiskt Àr. Vi bodde pÄ Pest-sidan (i en lÀgenhet som vi hyrt genom Airbnb igen) vid Nyugati-tÄgstationen, ett centralt lÀge dÀr parlamentsbyggnaden lÄg pÄ ca 15 minuters gÄngavstÄnd.Vi anlĂ€nde sent pĂ„ söndag kvĂ€ll och gick dĂ„ ut en svĂ€ng för att möta upp vĂ„ra kompisar pĂ„ en backpacker-bar nĂ„gra kvarter frĂ„n vĂ„rt hus. DĂ€r hĂ€ngde vi ett par timmar och pratade med folk frĂ„n olika hörn av vĂ€rlden – jag pratade engelska ett tag med en kille tills vi insĂ„g att vi bĂ„da var finlandssvenskar, sĂ„ det var ett roligt sammantrĂ€ffande! Eftersom vi var rĂ€tt trötta efter resan blev det dock en nĂ„gorlunda tidig kvĂ€ll och efter att vi kĂ€kat extremt god gyros gick vi hem för att sova.*Sedan kom mĂ„ndagen och vi var lite piggare. Jag och bae promenerade ner till Donau och spanade över till Buda-sidan, samt vandrade runt parlamentsbyggnaden som nog var precis sĂ„dĂ€r pampig som en sett pĂ„ bilderna. Vi fortsatte gĂ„ lĂ€ngs med floden och stannade upp vid minnesmonumentet för de judar som avrĂ€ttades dĂ€r under andra vĂ€rldskriget – en rad av skor lĂ€ngs med kajkanten. Det kĂ€ndes lĂ„ngt in i sjĂ€len.Sedan mötte vi upp vÄra kompisar och vandrade inÄt mot stan igen. Vi gjorde ett stopp vid Frihetstorget och tittade bl.a. pÄ ett sovjetiskt minnesmonument. Efter det promenerade vi vidare till den mÀktiga S:t Stefan-basilikan och gick in en svÀng för att utforska den. NÀr vi sightseeat klart slog vi oss ner en bit ifrÄn basilikan för att Àta lunch (jag Ät anka som var vÀldigt god).

Efter lunchen fortsatte vi vÄrt turistande och började vandra uppÄt den lÄnga Andråssy-gatan för att komma till Széchenyi-badet (dit vi till slut kom efter att vi vandrat lite hit och dit för att fota allt möjligt som riktiga turister, bl.a. HjÀltarnas torg samt en bit av stadsparken). PÄ badet var det förstÄs fullproppat med folk men vi gick in ÀndÄ och badade i de olika kÀllorna under halva eftermiddagen, samt bastade. Efter det besöket promenerade vi hemÄt och vilade en stund innan vi möttes upp igen och drack öl i de gamla judiska kvarteren.

PĂ„ tisdagen var jag och bae lite bakis efter mĂ„ndagens utgĂ„ng, men vi tog oss ut Ă€ndĂ„ och korsade Margareta-bron för att komma till Buda-sidan. DĂ€r vandrade vi lĂ€ngs med vattnet och Ă„t lunch pĂ„ ett litet stĂ€lle dĂ€r vi fick otroligt god husmanskost för ca 50 kr (lite billigare jĂ€mfört med Oslo, om en sĂ€ger sĂ„…). Sedan traskade vi upp till Mattias-kyrkan och kungliga palatset och kikade pĂ„ utsikten dĂ€rifrĂ„n. Efter det meddelade vĂ„ra kompisar att de befann sig pĂ„ en annan bergstopp (GellĂ©rtberget, vid frihetsstatyn) sĂ„ vi gick ner frĂ„n vĂ„rt berg och upp till deras och sen var vi ganska slut. Men dĂ€r fick vi öl och en alldeles fantastisk utsikt.Efter att vi hĂ€ngt dĂ€r ett tag och spanat in vyerna vandrade vi ner igen, gick över Elizabeth-bron tillbaka till Pest-sidan och kikade pĂ„ den stora synagogan som ocksĂ„ var vĂ€ldigt vacker. NĂ€r vi gjort det hade det blivit kvĂ€ll och vi gick till foodcourten Karavan för att Ă€ta middag, vilket blev langos och gulaschsoppa. Sedan drack vi öl – surprise! Det blev Ă€nnu en heldag med turistande och Ă€ndĂ„ hade vi förstĂ„s sett lĂ„ngt ifrĂ„n hela staden.

Sedan kom onsdagen och efter att vi packat ihop Ă„kte vi till flygplatsen och flög hem. Eftersom Budapest ligger sĂ„ “mitt i smeten” i Europa blev jag lite sugen pĂ„ att Ă„ka vidare till nĂ„got annat land, nĂ€r vi Ă€ndĂ„ befann oss nere pĂ„ kontinenten sĂ„ att sĂ€ga, men de resorna fĂ„r vi spara till en annan gĂ„ng. Nu har jag i alla fall fĂ„tt mĂ„nga nya idĂ©er om resmĂ„l jag vill göra hĂ€rnĂ€st – jag tror att jag ska försöka ta mig till Wien nĂ„gon gĂ„ng inom den nĂ€rmaste framtiden.*

SÄ sammanfattningsvis: vi var positivt överraskade av Budapest och hade en vÀldigt hÀrlig vistelse dÀr. Staden var vÀldigt vacker med sina gamla hus, palats, religiösa byggnader som den tidigare nÀmnda basilikan + synagogan, samt alla torg och monument (och Donau som flöt genom alltihopa). Folk vi pratade med var trevliga, bÄde ungrarna sjÀlva samt turister och backpackers vi stötte pÄ. Maten (och ölen) var billig, vÀdret var toppen, det var lÀtt att ta sig runt bÄde till fots och med kollektivtrafik (vi Äkte tunnelbana, spÄrvagn och buss) och det kÀndes lugnt och tryggt, Àven pÄ kvÀllarna. Det blir en favorit, helt enkelt.Jag hoppas allting Àr bra med er.

Pusshej

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply