Resor

En tripp till Budapest! 🇭🇺

10th August 2019

Todelihoo!Nu är det verkligen på tiden att jag uppdaterar igen. I förra inlägget skrev jag ju att jag skulle berätta lite om Budapest-resan i något skede och med tanke på att det snart är en månad sedan jag och bae åkte dit är det definitivt dags nu.Så! I mitten av juli var som sagt jag och bae i Oslo för att fira vår 5-årsdag. Efter fyra fina dagar flög vi därifrån ner till Ungern för att möta upp ett par kompisar i Budapest. Varken jag eller bae hade varit i Budapest tidigare och även fast vi läst på om staden innan (samt sett många kompisars bilder därifrån) så blev vi rätt förvånade över hur vacker staden faktiskt är. Vi bodde på Pest-sidan (i en lägenhet som vi hyrt genom Airbnb igen) vid Nyugati-tågstationen, ett centralt läge där parlamentsbyggnaden låg på ca 15 minuters gångavstånd.Vi anlände sent på söndag kväll och gick då ut en sväng för att möta upp våra kompisar på en backpacker-bar några kvarter från vårt hus. Där hängde vi ett par timmar och pratade med folk från olika hörn av världen – jag pratade engelska ett tag med en kille tills vi insåg att vi båda var finlandssvenskar, så det var ett roligt sammanträffande! Eftersom vi var rätt trötta efter resan blev det dock en någorlunda tidig kväll och efter att vi käkat extremt god gyros gick vi hem för att sova.*Sedan kom måndagen och vi var lite piggare. Jag och bae promenerade ner till Donau och spanade över till Buda-sidan, samt vandrade runt parlamentsbyggnaden som nog var precis sådär pampig som en sett på bilderna. Vi fortsatte gå längs med floden och stannade upp vid minnesmonumentet för de judar som avrättades där under andra världskriget – en rad av skor längs med kajkanten. Det kändes långt in i själen.Sedan mötte vi upp våra kompisar och vandrade inåt mot stan igen. Vi gjorde ett stopp vid Frihetstorget och tittade bl.a. på ett sovjetiskt minnesmonument. Efter det promenerade vi vidare till den mäktiga S:t Stefan-basilikan och gick in en sväng för att utforska den. När vi sightseeat klart slog vi oss ner en bit ifrån basilikan för att äta lunch (jag åt anka som var väldigt god).

Efter lunchen fortsatte vi vårt turistande och började vandra uppåt den långa Andrássy-gatan för att komma till Széchenyi-badet (dit vi till slut kom efter att vi vandrat lite hit och dit för att fota allt möjligt som riktiga turister, bl.a. Hjältarnas torg samt en bit av stadsparken). På badet var det förstås fullproppat med folk men vi gick in ändå och badade i de olika källorna under halva eftermiddagen, samt bastade. Efter det besöket promenerade vi hemåt och vilade en stund innan vi möttes upp igen och drack öl i de gamla judiska kvarteren.

På tisdagen var jag och bae lite bakis efter måndagens utgång, men vi tog oss ut ändå och korsade Margareta-bron för att komma till Buda-sidan. Där vandrade vi längs med vattnet och åt lunch på ett litet ställe där vi fick otroligt god husmanskost för ca 50 kr (lite billigare jämfört med Oslo, om en säger så…). Sedan traskade vi upp till Mattias-kyrkan och kungliga palatset och kikade på utsikten därifrån. Efter det meddelade våra kompisar att de befann sig på en annan bergstopp (Gellértberget, vid frihetsstatyn) så vi gick ner från vårt berg och upp till deras och sen var vi ganska slut. Men där fick vi öl och en alldeles fantastisk utsikt.Efter att vi hängt där ett tag och spanat in vyerna vandrade vi ner igen, gick över Elizabeth-bron tillbaka till Pest-sidan och kikade på den stora synagogan som också var väldigt vacker. När vi gjort det hade det blivit kväll och vi gick till foodcourten Karavan för att äta middag, vilket blev langos och gulaschsoppa. Sedan drack vi öl – surprise! Det blev ännu en heldag med turistande och ändå hade vi förstås sett långt ifrån hela staden.

Sedan kom onsdagen och efter att vi packat ihop åkte vi till flygplatsen och flög hem. Eftersom Budapest ligger så “mitt i smeten” i Europa blev jag lite sugen på att åka vidare till något annat land, när vi ändå befann oss nere på kontinenten så att säga, men de resorna får vi spara till en annan gång. Nu har jag i alla fall fått många nya idéer om resmål jag vill göra härnäst – jag tror att jag ska försöka ta mig till Wien någon gång inom den närmaste framtiden.*

Så sammanfattningsvis: vi var positivt överraskade av Budapest och hade en väldigt härlig vistelse där. Staden var väldigt vacker med sina gamla hus, palats, religiösa byggnader som den tidigare nämnda basilikan + synagogan, samt alla torg och monument (och Donau som flöt genom alltihopa). Folk vi pratade med var trevliga, både ungrarna själva samt turister och backpackers vi stötte på. Maten (och ölen) var billig, vädret var toppen, det var lätt att ta sig runt både till fots och med kollektivtrafik (vi åkte tunnelbana, spårvagn och buss) och det kändes lugnt och tryggt, även på kvällarna. Det blir en favorit, helt enkelt.Jag hoppas allting är bra med er.

Pusshej

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply